- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 200 kcal
Drukuj
W tych naleśnikach twarożek możemy z powodzeniem zastąpić lodami, np. śmietankowymi, waniliowymi, a sos malinowy np. truskawkowym, czekoladowym. Oczywiście w sezonie możemy zrobić ze świeżymi malinami.
Wykonanie
- Odłóż pół szklanki malin do dekoracji. Pozostałe włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru, podduś. Przetrzyj przez sito, aby oddzielić pestki.
- Z mąki, mleka, żółtek, cukru, rozmieszaj dość gęste ciasto naleśnikowe. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
- Podlewając masłem, usmaż cienkie naleśniki.
- Smaruj je od razu twarożkiem i składaj na połowę. Polewaj śmietanką i sosem malinowym. Udekoruj odłożonymi malinami.