<

SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR Z ŻURAWINĄ

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 7 min
  • Kalorie: 190 kcal
Drukuj

Kasza bulgur - rodzaj kaszy z ziaren pszenicy twardej durum, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Na sałatkę wybieramy odmiany średnio- i drobnoziarniste.

Składniki

 

Wykonanie

  1. Kaszę wsypać do garnka, zalać dwiema szklankami wrzącej wody i gotować ok. 7 minut bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
  2. Do przestudzonej kaszy kolejno dodawać: pokrojony w kostkę ananas, polędwicę drobiową, sparzoną żurawinę i uprażone na maśle pestki słonecznika.
  3. Wymieszać, doprawić majonezem i przyprawami do smaku.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap