<

BISZKOPT Z AJERKONIAKIEM

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 390 kcal
Drukuj

Specjalnie na potrzeby tego ciasta zrobiłam ajerkoniak. Też możecie zrobić i dodać własny ajerkoniak lub kupić w sklepie. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Siostra nie zaleca żadnych dekoracji na wierzchu ciasta. Jednak ja swoje polałam polewą czekoladową i zrobiłam kleksy z ajerkoniaku.

Składniki

 

Wykonanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.
  2. Śmietanę ubić, dodając cukier, ajerkoniak i rozpuszczoną żelatynę. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem.
  3. Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np. polewą czekoladową.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap