<

Zapiekanka Gyros

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 25 min
  • Kalorie: 170 kcal
Drukuj

Bardzo lubię sałatkę gyros, więc gdy zobaczyłam w miesięczniku "Wieś Mazowiecka" przepis na zapiekankę gyros, moja reakcja była - robię! Założyłam z góry, że zapiekanka będzie smaczna więc ugotowałam ryżu i usmażyłam piersi kurczaka od razu na dwie porcje zapiekanki.

Składniki

Wykonanie

  1. Ryż gotujemy 15 minut.
  2. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę lub paski, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros i słodką papryką, następnie smażymy.
  3. Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, ketchup i jogurt. Ugotowany ryż mieszamy z curry.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo połowę ryżu, przesmażone piersi z kurczaka, pokrojone warzywa, polewamy sosem, przykrywamy połową ryżu i startym serem.
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap