- Porcje: 24
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 270 kcal
Drukuj
Sposób przygotowania tej szarlotki, jest taki sam jak szarlotki z pianką. Tylko w tamtej szarlotce są jabłka z cynamonem, tutaj zamiast cynamonu rodzynki i galaretka cytrynowa. Jak dla mnie to obie są pyszne. Ilość cukru możecie oczywiście dowolnie modyfikować. Jeśli będzięcie mieć bardzo kwaśne jabłka, to dajcie więcej cukru do jabłek, a mniej do białek.
Wykonanie
- Jabłka przesmażyć z 1/2 szklanki cukru, co chwilę mieszając ok. 20 minut (podlać odrobinę wody, aby nie przystały). Do rozgotowanych jabłek dodać rodzynki i suchą galaretkę, wymieszać, nie gotować. Odstawić do wystudzenia.
- Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia. Pozostałą część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
- Placek, który mamy na blasze, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp. 180 Stopni C.
- Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna.
- Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie masę jabłkową. Następnie na jabłkach rozprowadzić równomiernie ubitą pianę. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 40 minut.