<

Szarlotka Z Rodzynkami

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 270 kcal
Drukuj

Sposób przygotowania tej szarlotki, jest taki sam jak szarlotki z pianką. Tylko w tamtej szarlotce są jabłka z cynamonem, tutaj zamiast cynamonu rodzynki i galaretka cytrynowa. Jak dla mnie to obie są pyszne. Ilość cukru możecie oczywiście dowolnie modyfikować. Jeśli będzięcie mieć bardzo kwaśne jabłka, to dajcie więcej cukru do jabłek, a mniej do białek.

Składniki

Wykonanie

  1. Jabłka przesmażyć z 1/2 szklanki cukru, co chwilę mieszając ok. 20 minut (podlać odrobinę wody, aby nie przystały). Do rozgotowanych jabłek dodać rodzynki i suchą galaretkę, wymieszać, nie gotować. Odstawić do wystudzenia.
  2. Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia. Pozostałą część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
  3. Placek, który mamy na blasze, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp. 180 Stopni C.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna.
  5. Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie masę jabłkową. Następnie na jabłkach rozprowadzić równomiernie ubitą pianę. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 40 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap