Kopytka serowe można podawać na słodko i słono. Moje ulubione to: polane stopionym masłem z bułką tartą lub polane śmietaną i posypane cukrem. Smakują mi też podsmażone na masełku na chrupiąco.
Składniki
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Razem z białym serem przepuścić przez praskę.
Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dodać mąki.
Na oprószonej mąką stolnicy formować wałki, następnie pokroić je na ukos.
Wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotować 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.