- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 260 kcal
Drukuj
Piekłam już ciasto z dodatkiem surowej marchewki, czerwonych buraczków, przyszła pora na dodatek dyni. Dodatek surowej dyni sprawia, że ciasto jest wigotne i dłużej utrzymuje świeżość. Tego drugiego mogę się tylko domyślać, bo piernik zniknął następnego dnia po upieczeniu.
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę, startą dynię, pestki dyni, wymieszać na jednolitą masę.
- Wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną.
- Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.