<

Torcik serowy z galaretką

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 210 kcal
Drukuj

Przepis na ten pyszny torcik znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska". Zrobiłam błąd, bo wzięłam za dużą tortownicę do tego ciasta (co ja na to poradzę, że ta moja ulubiona tortownica, która nic a nic nie przecieka, jest taka duża 28 cm). Torcik wyszedł mi niski, więc aby go podwyższyć dałam dwie galaretki na wierzch. Truskawki dałam mrożone, bo mam ich jeszcze spory zapas. Następnym razem wezmę mniejszą tortownicę, ilość herbatników zmniejszę o połowę, dam też mniej cukru pudru i myślę, że będzie idealnie.

Składniki

Wykonanie

  1. Jasną galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, a galaretkę ciemną w ilości wody podanej w przepisie, odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
  2. Spód tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami.
  3. Masło z częścią cukru pudru ucieramy (robotem) na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka oraz pozostały cukier.
  4. Gdy masa będzie jednolita i pulchna, dodajemy, niewielkimi partiami, cały czas ucierając, ser, pianę ubitą z białek oraz lekko tężejącą, jasną galaretkę.
  5. Składniki dokładnie łączymy i od razu przekładamy do przygotowanej formy, posypujemy przygotowanymi owocami i zalewamy tężejącą, ciemną galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap