<

Mleko kokosowe

  • Porcje: 5
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 60 kcal
Drukuj

Jakiś czas temu chciałam kupić mleko kokosowe, odwiedziłam dwa sklepy i w żadnym mleka nie było. Pomyślałam sobie wtedy, kurcze czy tego mleka nie da się jakoś zrobić w domu. Dało się i to w bardzo prosty sposób. Wiórki po zrobieniu mleka można jeszcze wykorzystać np. wysuszyć i zmielić na mąkę kokosową lub użyć do ciast (kokosanki) czy innych deserów. Z tej porcji wyszło 1/2 l mleka, jeśli potrzebujecie więcej, można zwiększyć porcję.

Składniki

Wykonanie

  1. Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
  2. Następnie podgrzewamy i dobrze ciepłe, bardzo dokładnie blendujemy przez 3 minuty.
  3. Przelewamy mleko przez sitko wyłożone gazą i dobrze odciskamy wiórki.
  4. Mleko przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap