- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 180 kcal
Drukuj
Szarlotka sypana była podobno hitem kilka lat temu. Słyszałam o niej, ale nigdy jej nie piekłam. Zakupiłam kalendarz na przyszły rok i przeglądając go, natrafiłam na ten przepis. Ciasto bardzo dobre i proste w przygotowaniu, bez zagniatania i wałkowania ciasta. Możecie posypać cynamonem obie warstwy jabłek lub tylko jedną, zależy jak dużo cynamonu lubicie. Masło można włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, będzie łatwiej zetrzeć.
Wykonanie
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kaszę mannę wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części.
- Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
- Wyłożyć 1 część suchych składników, a na nią połowę tartych jabłek (można posypać 1 łyżeczką cynamonu).
- Na jabłka znów wyłożyć 2 część suchych składników i znów warstwa jabłek (posypać cynamonem), na koniec ostatnia część suchych składników. Na wierzch zetrzeć masło i równomiernie rozłożyć.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny w tep. 180 stopni C. Masło topiąc się, spaja wszystkie warstwy razem.