<

Szarlotka Sypana

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 180 kcal
Drukuj

Szarlotka sypana była podobno hitem kilka lat temu. Słyszałam o niej, ale nigdy jej nie piekłam. Zakupiłam kalendarz na przyszły rok i przeglądając go, natrafiłam na ten przepis. Ciasto bardzo dobre i proste w przygotowaniu, bez zagniatania i wałkowania ciasta. Możecie posypać cynamonem obie warstwy jabłek lub tylko jedną, zależy jak dużo cynamonu lubicie. Masło można włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, będzie łatwiej zetrzeć.

Składniki

Wykonanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kaszę mannę wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  4. Wyłożyć 1 część suchych składników, a na nią połowę tartych jabłek (można posypać 1 łyżeczką cynamonu).
  5. Na jabłka znów wyłożyć 2 część suchych składników i znów warstwa jabłek (posypać cynamonem), na koniec ostatnia część suchych składników. Na wierzch zetrzeć masło i równomiernie rozłożyć.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny w tep. 180 stopni C. Masło topiąc się, spaja wszystkie warstwy razem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap