<

Sernik na herbatnikach

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 210 kcal
Drukuj

Zanim przyszła moda na serniki: z rosą, z kokosem, z brzoskwiniami, to piekło się głównie, sernik na herbatnikach lub z kakaowym ciastem. Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy Celiny. Przepis może już stary, ale sernik bardzo dobry, można go upiec również na biszkoptach. Do mojego sernika użyłam 1 paczki zwykłych herbatników i 1 paczki herbatników w czekoladzie. W ten sposób miałam w jednej blaszce, jakby dwa rodzaje sernika.

Składniki

Wykonanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
  2. Dodawać stopniowo ser i mąkę ziemniaczaną, cały czas ucierając.
  3. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać olejek i rodzynki.
  4. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki i na nie wyłożyć masę serową.
  5. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap