<

Placki ziemniaczane z kabaczkiem lub cukinią

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 260 kcal
Drukuj

Mam dla Was kolejny przepis na placki z cukinii, tym razem z dodatkiem ziemniaków surowych i gotowanych. Placki najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową surówką lub na słodko, z domowym dżemem, cukrem lub ubitą śmietaną. Przepis pochodzi z ksiązki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".

Składniki

Wykonanie

  1. Z obranych ze skórki kabaczka lub cukinii usuwamy pestki i miąższ i ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
  2. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sito, odsączamy.
  3. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić), czosnek drobno siekamy.
  4. Gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto.
  5. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka, dodajemy tartą bułkę.
  6. Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap