- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 260 kcal
Drukuj
Mam dla Was kolejny przepis na placki z cukinii, tym razem z dodatkiem ziemniaków surowych i gotowanych. Placki najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową surówką lub na słodko, z domowym dżemem, cukrem lub ubitą śmietaną. Przepis pochodzi z ksiązki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".
Wykonanie
- Z obranych ze skórki kabaczka lub cukinii usuwamy pestki i miąższ i ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
- Obrane ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sito, odsączamy.
- Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić), czosnek drobno siekamy.
- Gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto.
- Pod koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka, dodajemy tartą bułkę.
- Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor.