<

Kompot z mirabelek

  • Porcje:
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 80 kcal
Drukuj

Kompot z mirabelek to jeden z moich ulubionych kompotów. Uwielbiam wyjadać te pyszne śliweczki ze słoika, kiedy za oknem śnieg i mróz. Mój kompot jest z mirabelek żółtych i fioletowych, bo takie akurat miałam, ale możecie w ten sposób zrobić kompot z dodatkiem różnych śliwek. Tej porcji syropu wystarczyło mi na zalanie 9 słoików 0,9l.

Składniki

Wykonanie

  1. Umyte osuszone śliwki, nakładać do słoików do pełna, bez uciskania owoców.
  2. Zagotować w garnku wodę z cukrem. Gorącym syropem zalać owoce (1-2 cm poniżej owoców).
  3. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką, ustawić słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą.
  4. Wlać wodę do garnka (może być ciepła, szybciej się zagotuje). Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, licząc od zagotowania.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap