- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 40 kcal
Drukuj
Ogórków w tym roku zrobiłam całe mnóstwo, ale ten jeden przepis postanowiłam jeszcze wypróbować. Nigdy nie robiłam ogórków z octem winnym, ani nie dodawałam do nich goździków. Bardzo jestem ciekawa tego smaku, na razie nie otwieram (nabierają mocy urzędowej).
Wykonanie
- Umyć ogórki, następnie zalać je zimną wodą. Po 2 godzinach wyjąć i osuszyć, po czym ułożyć w naczyniu i posypać solą. Tak przygotowane ogórki pozostawić na całą dobę.
- Po upływie tego czasu odlać powstały sok, wytrzeć ogórki i ułożyć je w słoiczkach, dodając ząbki czosnku.
- W celu sporządzenia marynaty należy zagotować wodę z octem, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, goździkami oraz cukrem.
- Gorącą marynatą zalewać ogórki w słoikach. Słoiki starannie zakręcić, pasteryzować 10 minut.