Wiśniówka to ulubiony trunek mojego Taty. Zrobiłam zapas - przyda się jak będę jechała z wizytą do Rodziców. Wiśniówka spradzi się też przy robieniu różnych ciast, deserów, drinków i z tą myślą również ją robiłam.
Składniki
Wykonanie
Wydrylowane wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem.
Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zrobi się sok.
Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić. Do zimnego soku dolać 500 ml spirytusu, wymieszać i wlać do butelek.
Wiśnie zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie do dużego naczynia przecedzić wódkę oraz wlać sok ze spirytusem.
Wszystko wymieszać i rozlać do butelek, odstawić na 2-3 miesiące.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.