<

Nalewka wiśniowa

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 309 kcal
Drukuj

Wiśniówka to ulubiony trunek mojego Taty. Zrobiłam zapas - przyda się jak będę jechała z wizytą do Rodziców. Wiśniówka spradzi się też przy robieniu różnych ciast, deserów, drinków i z tą myślą również ją robiłam.

Składniki

Wykonanie

  1. Wydrylowane wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem.
  2. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zrobi się sok.
  3. Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić. Do zimnego soku dolać 500 ml spirytusu, wymieszać i wlać do butelek.
  4. Wiśnie zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie.
  5. Po tym czasie do dużego naczynia przecedzić wódkę oraz wlać sok ze spirytusem.
  6. Wszystko wymieszać i rozlać do butelek, odstawić na 2-3 miesiące.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap