Cukinia na słodko jest świetna jako deser, albo dodatek do drobiu. Spróbuję upiec z nią również jakieś ciasta, może drożdżowe z kruszonką, może kruche.
Składniki
Wykonanie
Zagotować 2 litry wody wraz z sokiem z cytryny, octem, miodem, goździkami, zielem angielskim i cynamonem. Wystudzić.
Pokrojone cukinie przełożyć do garnka, zalać zalewą, odstawić na 2-3 godziny.
Następnie doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier waniliowy i gotować około 5-7 minut.
Nakładać wszystko do słoików tak, aby kawałki cukinii były całkowicie przykryte zalewą.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.