<

Tarta z czereśniami

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 310 kcal
Drukuj

Nigdy nie piekłam ciast z czereśniami i to był duży błąd. Może dlatego, że nie mam własnych czereśni, a głównie piekę i gotuję z tego co znajdę we własnym ogródku i na własnym podwórku. Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu "Kwestia Smaku".

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
  2. Miksować mikserem aż powstanie drobna kruszonka lub rozcierać palcami masło z mąką.
  3. Następnie wlać zimną wodę, stopniowo po łyżce, i złączyć składniki w gładkie ciasto.
  4. Ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 45 minut.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Czereśnie wydrylować, wymieszać z gałką muszkatałową, cynamonem i ekstraktem migdałowym. Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować grubo masłem.
  6. Ciasto podzielić na równe dwie części. Rozwałkować pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką, i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyciąć paski (np. radełkiem).
  7. Na spód wyłożyć owoce, na wierzchu ułożyć paski z ciasta. Ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką mleka.
  8. Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 50 minut na złoty kolor.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap