- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 120 kcal
Drukuj
Napisałam przy zupie z zielonego groszku, że zupy krem nie należą do moich ulubionych. Jednak z każdą kolejną taką zupką, coraz bardziej się do nich przekonuję. Idealne, zwłaszcza w lecie kiedy mamy mnóstwo świeżych warzyw w ogródku.
Wykonanie
- Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę, jeśli ma duże nasionka, usuń je.
- Cukinię pokrój w dość cienkie plasterki. Zrumień ją na patelni z rozgrzanym olejem, odłuż trochę plasterków do dekoracji, resztę przełóż do garnka.
- Na pozostałym tłuszczu przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ziemniak.
- Warzywa dodaj do cukinii, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
- Całość zmiksuj. Dopraw do smaku, zabiel śmietaną, rozlej do talerzy.
- Udekoruj plasterkami cukinii i pokrojonym w kostkę pomidorem. Posyp oregano.