- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 10
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 64 kcal
Drukuj
Zupy krem, to nie są moje ulubione zupy, kojarzą mi się ze słoiczkami dla niemowląt. Zdecydowanie wolę widzieć co mi w tej zupie pływa, ale mając w ogródku tyle zielonego groszku, grzechem by było takiej zupy nie zrobić. Przepis znalazłam na blogu "Domi w kuchni".
Wykonanie
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i czosnek, chwilę razem dusić, aż puszczą aromat.
- Dodać groszek, przemieszać i zalać bulionem. Gotować 20-25 minut, aż groszek będzie miękki.
- Zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).
- Zupę podawać z kleksem słodkiej śmietanki, ewentualnie grzankami czosnkowymi.