- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 105 kcal
Drukuj
Delikatne placuszki z cukinii świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, czy podwieczorek. Można je podać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Cukinie na placki wybieramy młode, wtedy skórka jest miękka i nie mają ziarek w środku.
Wykonanie
- Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie przepłukać wodą na sicie i odcisnąć.
- Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę, drobno posiekany koperek, doprawić pieprzem.
- Wymieszać na jednolitą masę, nakładać po łyżce na rozgrzany olej na patelni i smażyć z dwóch stron na rumiano.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.