<

Blok czekoladowy

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 350 kcal
Drukuj

Zanim zaczęłam piec jakiekolwiek ciasta, to próbowałam swoich sił na ciastach na zimno. Jednym z pierwszych takich deserów był właśnie blok. Zawsze się udaje, bez pieczenia i gotowania. Napisałam: herbatniki, rodzynki, orzechy, ale to co dacie w środek bloku, zależy tylko od Was. Możecie dać ulubione orzechy, papaję, żurawinę, suche wafle.

Składniki

Wykonanie

  1. Do rondla wlać wodę, włożyć masło, cukier oraz kakao.
  2. Wszystkie składniki cały czas mieszać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
  3. Zdjąć rondel z palnika i masę ostudzić.
  4. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i wymieszać przy pomocy miksera.
  5. Do gotowej masy dodać pokruszone herbatniki, rodzynki oraz orzechy. Całość połączyć dokładnie za pomocą łyżki.
  6. Małą blaszkę (35x10) lub tortownicę wyścielić folią spożywczą, a na to wyłożyć masę czekoladową.
  7. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub na całą noc.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap