- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 350 kcal
Drukuj
Zanim zaczęłam piec jakiekolwiek ciasta, to próbowałam swoich sił na ciastach na zimno. Jednym z pierwszych takich deserów był właśnie blok. Zawsze się udaje, bez pieczenia i gotowania. Napisałam: herbatniki, rodzynki, orzechy, ale to co dacie w środek bloku, zależy tylko od Was. Możecie dać ulubione orzechy, papaję, żurawinę, suche wafle.
Wykonanie
- Do rondla wlać wodę, włożyć masło, cukier oraz kakao.
- Wszystkie składniki cały czas mieszać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
- Zdjąć rondel z palnika i masę ostudzić.
- Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i wymieszać przy pomocy miksera.
- Do gotowej masy dodać pokruszone herbatniki, rodzynki oraz orzechy. Całość połączyć dokładnie za pomocą łyżki.
- Małą blaszkę (35x10) lub tortownicę wyścielić folią spożywczą, a na to wyłożyć masę czekoladową.
- Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub na całą noc.