<

Kotlety ziemniaczane

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Dawno dawno temu, w Siedlcach przy ulicy Pułaskiego, był bar mleczny i Panie serwowały tam takie właśnie kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty (jakie to było dobre). Nie wiem, czy udało mi się dokładnie odtworzyć tamten smak (to było tak dawno, że już nie pamiętam jak smakowały), ale chyba byłam blisko. Kotlety najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Składniki

Wykonanie

  1. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zrumienić na oleju na jasnozłoty kolor z dodatkiem soli i vegety.
  2. Ugotowane i przestudzone ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  3. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, obie mąki, zrumienioną cebulę, pieprz.
  4. Wymieszać dokładnie, można ręcznie lub łyżką.
  5. Z przygotowanej masy uformować 7-9 kotletów, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap