<

Tęcza wiosenna

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 90
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 360 kcal
Drukuj

Gdybym napisała, że to jest łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, to bym skłamała. Trochę trzeba się natrudzić przy tych warstwach, ale zawsze chciałam zrobić to ciasto, odkąd zobaczyłam je poraz pierwszy w książce Siostry Anastazji. Galaretki można dobrać wg swoich upodobań smakowych i kolorystycznych. Dodałam do galaretek odrobinę barwnika zielonego, bo te galaretki teraz są bardzo blade i jabłka z galaretką wyszły mi szarobure.

Składniki

Wykonanie

  1. Upiec biszkopt jasny (upiekłam z 4 jajek na formę 36 x 24).
  2. Masa budyniowa: z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń, wymieszać.
  3. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia.
  4. Masa biała: w szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać roztrzepane mleko z mąką i cukrem. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć, dodać budyń, wymieszać.
  5. Kokos: podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor.
  6. Przełożenie ciasta: biszkopt - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga połowa masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap