W tej chwili mamy sezon truskawkowy, więc zrobiłam tartę z truskawkami i galaretką truskawkową. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców np. brzoskwiń. Wtedy dobieramy kolor i smak galaretki do owoców.
Składniki
Wykonanie
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
Dodać żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, a następnie schładzać przez 15 minut.
Ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę, formując dość wysoki brzeg (by nie wylewała się później galaretka). Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ułożyć na cieście w kształcie rozety połówki truskawek.
Galaretkę przygotować wg przepisu, ostudzić, tężejącą wylać na truskawki.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.