<

Sernik wiedeński

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 260 kcal
Drukuj

Uwielbiam serniki, a najbardziej te bez dodatku ciasta, czy to kruchego, czy biszkoptowego. Wiedeński jest pyszny, pachnący rumem i skórką pomarańczową, obowiązkowo musiał być na Wielkanoc. Można sernik polać czekoladą, jak ktoś ma na to ochotę.

Składniki

Wykonanie

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć, zalać rumem.
  2. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.
  3. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać, cały czas ucierając, po jednym, żółtka.
  4. Gdy masa będzie jednolita, dodać, w kilku częściach, ser i, cały czas ucierając, dodać przesianą mąkę i budyń.
  5. Do utartej, pulchnej masy dodać skórkę z pomarańczy i rodzynki razem z rumem.
  6. Na koniec dodać ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać.
  7. Masę wyłożyć na dużą tortownicę lub prostokątną formę.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 60 minut.
  9. Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
  10. Wychłodzony, przekładamy na paterę, można podać z porcją bitej śmietany.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap