<

Staropolska baba parzona

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 200 kcal
Drukuj

Trochę czasu trzeba poświęcić na zrobienie tej babki, ale raz w roku na święta można sobie na to pozwolić. Babka świetnie smakuje z dodatkiem smażonej skórki pomarańczowej - domowej roboty. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

Składniki

Wykonanie

  1. Podgrzewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym zalewamy szklankę mąki, całość bardzo dokładnie rozcieramy, odstawiamy.
  3. Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, ponownie lekko wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na kogel-mogel.
  5. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, przesianą pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na najniższe obroty).
  6. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy nadal, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Przy wyrabianiu ciasta nie należy się spieszyć.
  7. W gotowym cieście robimy w środku dołek, sypiemy doń rodzynki (wcześniej przebrane, wypłukane i osuszone) i skórkę pomarańczową, składniki lekko łączymy, przekładamy do dużej formy babowej z kominkiem wysmarowanej tłuszczem (do 1/3 wysokości, aby ciasto nie wypłynęło).
  8. Ustawiamy ją w ciepłym miejscu, ale nie przy źródle ciepła, przykrywamy ściereczką.
  9. Gdy ciasto urośnie i wypełni formę, wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką letniej wody i delikatnie wstawiamy babę do nagrzanego piekarnika.
  10. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 60 minut, wyłączamy piekarnik, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Ciasto trzymamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż trochę przestygnie.
  11. Po przechłodzeniu w formie wyjmujemy, kładziemy na paterze, posypujemy obficie cukrem pudrem, można polukrować babkę.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap