- Porcje: 7
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Pierniczki na Boże Narodzenie piekę co roku, już od wielu lat. Ciasteczek wielkanocnych nie piekłam jeszcze nigdy, może dlatego, że miałam foremki tylko w kształcie choinek, serduszek i gwiazdek. W tym roku będąc w sklepie z gospodarstwem domowym, zakupiłam foremki: kurczaczki, baranki, motylki, zajączki i pisanki. Wyszło mi z tej porcji 105 ciasteczek, wałkowałam cienko. Moje ciasteczka będę lukrowała na kolorowo, ale można je też jeść bez lukrowania (mniej kaloryczne).
Wykonanie
- Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żóltkami utrzeć na pulchną masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny.
- Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać małe ciastka o różnych kształtach.
- Ułożyć na blaszce i piec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15 minut.
- Białka na lukier lekko ubić, aby się spieniły. Dosypać cukier puder i ubijać na bardzo wysokich obrotach mikserem przez 10 minut.
- Lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, zabarwić i dekorować ciasteczka .