- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 340 kcal
Drukuj
Zostało 10 dni do świąt, jeśli chcecie przygotować pyszny likier kokosowy na święta, to dziś, jutro, najpóźniej pojutrze, powinniście zalać wiórki kokosowe alkoholem. Likier kokosowy przyda się Wam nie tylko do wypicia jako likier, ale również jako składnik wielu drinków lub dodatek do ciast, lodów, deserów.
Wykonanie
- Wiórki wsypujemy do słoja, zalewamy wódką i spirytusem, zakręcamy, potrząsamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7-10 dni.
- Codziennie potrząsamy słojem, im dłużej będą stały wiórki z alkoholem, tym alkohol będzie bardziej kokosowy.
- Po upływie ok. 10 dni wiórki dokładnie odcedzić na gazie lub sicie, odłożyć do ciast, lodów, deserów.
- Kokosowy alkohol zmiksować dokładnie z mlekiem słodzonym i niesłodzonym.
- Rozlać do butelek, przechowywać w lodówce.