<

Parowańce z serem

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 290 kcal
Drukuj

U mnie w domu to zawsze były parowańce, choć spotkałam się z takimi nazwami jak: pampuchy, parowce, kluski na parze, pyzy na parze. Można zrobić parowańce bez nadzienia serowego i wtedy podawać je z sosem mięsnym lub grzybowym. Mi najlepiej smakują na słodko, ze śmietaną, zrumienionym masłem, z miodem lub podsmażone na chrupiąco na masełku. Z tej porcji wyszło 36 sztuk średniej wielkości, możecie zrobić pół porcji. W sklepach z gospodarstwem domowym można kupić specjalne sita do parowańców, dużo wygodniej niż na ściereczce.

Składniki

Wykonanie

  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn.
  2. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlać go do miski z przesianą mąką.
  3. Dodać jajka roztrzepane z cukrem, ciepłe mleko i szczyptę soli.
  4. Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie składniki farszu utrzeć na gładką masę.
  6. Z wyrośniętego ciasta formować nieduże kule, nadziewając je farszem, odłożyć aby trochę urosły.
  7. W szerokim garnku zagotować wodę, przykryć ściereczką, obwiązać ją sznurkiem lub położyć na garnku specjalne sito.
  8. Na ściereczce układać parowańce, przykryć odwróconą miską i gotować ok. 10 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap