- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 10
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 110 kcal
Drukuj
Zawsze na wiosnę robię porządek na półkach z przetworami i patrzę, czego poszło najwięcej a czego mi zostało. W tym roku moja rodzina wolała do picia samą wodę, bez soku malinowego. Na szczęście też, tej zimy w ogóle nie chorowaliśmy i sok malinowy został. Przypomniało mi się, że kiedyś widziałam taki przepis w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".
Wykonanie
- Maliny wrzucamy do malaksera wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozcieramy na średnich obrotach.
- Gdy masa będzie jednolita i spieniona, lejemy bardzo powoli mleko, cały czas miksując.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu w wysokich, wychłodzonych szklankach.
- WERSJA Z SOKIEM
- Mleko miksujemy z cukrem pudrem, gdy się spieni, dolewamy, bardzo powoli, sok.
- Gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, podajemy zaraz po przygotowaniu.