<

Babka drożdżowa wielkanocna

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 345 kcal
Drukuj

Babkę z tego przepisu, piekę co roku na święta już od wielu lat. Jest bardzo smaczna, zawsze się udaje, zachowuje świeżość przez kilka dni. Z tej porcji wychodzą dwie większe babki lub jedna większa i kilka małych. Babki można udekorować według uznania, moje są polane polewą czekoladową i smerfowymi piankami, rozpuszczonymi w niewielkiej ilości wody.

Składniki

Wykonanie

  1. Rozkrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw, aż rozczyn podwoi objętość.
  3. W tym czasie przygotuj miskę, w której wymieszasz mąkę i budyń.
  4. Żółtka i jajko roztrzep z pozostałym cukrem, rozpuść masło lub margarynę.
  5. Do mąki wlej rozczym z drożdży, dodaj jajka z cukrem, wymieszaj.
  6. Dodaj rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wyrób ciasto.
  7. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut, dodaj rodzynki i jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto.
  8. Dwie formy na babkę natłuść i posyp bułką tartą.
  9. Przełóż ciasto do foremek (1/3 formy) i odstaw do wyrośnięcia 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka), pozostaw babkę w piekarniku jeszcze 5-10 minut.
  11. Zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, posypać kolorową posypką.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap