- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 345 kcal
Drukuj
Babkę z tego przepisu, piekę co roku na święta już od wielu lat. Jest bardzo smaczna, zawsze się udaje, zachowuje świeżość przez kilka dni. Z tej porcji wychodzą dwie większe babki lub jedna większa i kilka małych. Babki można udekorować według uznania, moje są polane polewą czekoladową i smerfowymi piankami, rozpuszczonymi w niewielkiej ilości wody.
Wykonanie
- Rozkrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw, aż rozczyn podwoi objętość.
- W tym czasie przygotuj miskę, w której wymieszasz mąkę i budyń.
- Żółtka i jajko roztrzep z pozostałym cukrem, rozpuść masło lub margarynę.
- Do mąki wlej rozczym z drożdży, dodaj jajka z cukrem, wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wyrób ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut, dodaj rodzynki i jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto.
- Dwie formy na babkę natłuść i posyp bułką tartą.
- Przełóż ciasto do foremek (1/3 formy) i odstaw do wyrośnięcia 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka), pozostaw babkę w piekarniku jeszcze 5-10 minut.
- Zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, posypać kolorową posypką.