- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 270 kcal
Drukuj
Deser, któremu tak ciężko się oprzeć. Mogą sobie na niego pozwolić nawet osoby, które dbają o linię. Ponieważ tłustą śmietanę zastąpiono, jogurtem greckim i maślanką. Dzięki czemu w dużym stopniu zmniejszyła się ilość tłuszczu i kalorii. Źródło przepisu: goodfood
Wykonanie
- Umieść śmietanę i cukier w małym rondelku. Wyskrob i wrzuć do rondelka ziarna wanilii, a także laskę.
- Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut, żeby się zaparzyło.
- Żelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą (tak aby przykryła żelatynę) odstaw na 5 minut.
- Napęczniałą żelatynę dodaj do śmietany, dodaj również kawę i mieszaj do rozpuszczenia.
- Pozostaw mieszaninę do schłodzenia, od czasu do czasu mieszając. Sprawdzaj systematycznie jej stan, żeby uchwycić moment kiedy będzie jeszcze płynna.
- Wyciągnij laskę wanilii. Ubij jogurt z maślanką w dużej misce, następnie stopniowo wlewaj do niej i ubijaj zimną mieszaninę kawową.
- Rozlej do 4 małych (po 150ml) foremek, tzw. darioli. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub na noc.
- Kiedy będą gotowe do podania, zanurz każdą foremkę w misce z gorącą wodą (prawie do krawędzi) dosłownie na kilka sekund i wyłóż każdą porcję na mały talerzyk. Jeśli nie wyjdą z foremek za pierwszym razem, zanurz je jeszcze raz w wodzie.
- Podawaj oprószone odrobiną kakao.