- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 362 kcal
Drukuj
Babka piegusek - to idealne rozwiązanie, gdy po smażeniu pączków czy faworków zostają białka. Często na święta, pieczemy babki drożdżowe z samych żółtek i wtedy też nam zostają białka, które możemy wykorzystać na jeszcze jedną babkę. Miałam dużo białek i zrobiłam podwójną porcję. Wyszła duża babka, sześć małych babeczek i siedem muffinek.
Wykonanie
- Wymieszać w misce mąkę, mak i proszek do pieczenia.
- Rozpuścić masło lub margarynę.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.
- Dodać mąkę, wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, aromat i rozpuszczony tłuszcz.
- Masę wyłożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 40 minut w piekarniku w 180 stopni C.
- Po wystudzeniu babkę można posypać cukrem repliki zegarków pudrem, polać lukrem lub czekoladą.