- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 35
- Pieczenie: 45 min
- Kalorie: 360 kcal
Drukuj
Przepyszna, kolorowa tarta na kruchym spodzie, posypana ziarenkami granatów. Słodka masa z mleka skondensowanego i serka mascarpone, świetnie się komponuje z kwaskowatymi ziarenkami granatów. Źródło przepisu: gazetka "Najlepsze Ciasta".
Wykonanie
- Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli, oraz 1 jajko.
- Zagnieść ciasto, po czym uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
- Spód ponakłuwać widelcem i zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni C, wystudzić.
- Mascarpone zmiksować z mlekiem skondensowanym oraz pozostałymi jajkami.
- Masę równomiernie wylać na ciasto, całość piec jeszcze ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.
- Ostudzoną tartę posypać ziarenkami granatów.