<

Szyszki ryżowe (Przepis I)

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 70 kcal
Drukuj

Uwielbiam szyszki! Jak jestem gdzieś na imprezie i są tam szyszki (to wstyd się przyznać), ale wyjadam je wszystkie, półtora metra z lewej i półtora z prawej (taki mam tylko zasięg, niestety). Zadziwiające jest to, że sama nigdy ich nie robiłam, chociaż przepisów mam kilka i to od wielu już lat. Może dlatego, że zanim bym je posklejała w szyszki, to całą masę bym wyjadła prosto z garnka, no nie wiem. W tym roku mam zamiar nadrobić te zaległości, dzisiaj pierwszy z przepisów, wkrótce pojawią się następne.

Składniki

Wykonanie

  1. Masę z puszki przełóż do garnka, delikatnie podgrzewaj, mieszająć.
  2. Do prawie rozpuszczonej masy, dołóż czekoladę połamaną na kawałki.
  3. Całość podgrzewaj, mieszając, aby masa dokładnie połączyła się, ale nie przypaliła.
  4. Do gotowej masy wsyp ryż preparowany, całość dokładnie wymieszaj łyżką, wystudź.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy niewielkie kule.
  6. Układaj je na papierze do pieczenia, dobrze wystudź.
  7. Przełóż szyszki do zamykanego pojemnika na żywność i włóż do lodówki, by dobrze się schłodziły.
  8. W lodówce możesz je też przechowywać kilka dni.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap