<

Krupnik

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 44 kcal
Drukuj

Krupnik to chyba najstarsza zupa w Polsce i jedna ze zdrowszych, bo jest serwowana w szpitalach i zalecana przy różnych dietach. Pewnie dlatego, że jest mało kaloryczna i lekkostrawna. Najchętniej sięgamy po tę zupę w miesiącach jesienno-zimowych, a to dlatego, że krupnik należy też do zup rozgrzewających i sycących. Mówi się, że krupnik to ulubiona zupa dzieci, ja niestety tego nie potwierdzam. Moje dzieci, albo nie dorosły jeszcze do tej zupy, albo już wyrosły.

Składniki

Wykonanie

  1. Skrzydełka umyć, dodać liście pora i selera, dwa liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  2. Gotować 30 minut w osolonej wodzie, wyjąć liście i mięso.
  3. Kaszę wypłukać, dodać do wywaru.
  4. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
  5. Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Dodać do zupy, przyprawić, gotować 20 minut.
  7. Mięso odzielić od kości, dodać do zupy.
  8. Posypać umytymi i posiekanymi koperkiem i natką pietruszki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap