- Porcje: 24
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 260 kcal
Drukuj
Szarlotka z pianką jest ulubioną szarlotką mojej rodzinki (znika błyskawicznie). Lubimy z dużą ilością jabłek, więc daję tyle co w przepisie, jeśli lubicie mniej możecie dać kilogram. Do jabłek można dodać więcej lub mniej cukru według uznania, w zależności od tego, jak słodkie są owoce. Jeśli lubicie dużo cynamonu to oczywiście możecie dać więcej, ja dałam całą torebkę.
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
- Następnie dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, zagnieść ciasto.
- Z gotowego ciasta odciąć ok. 1/4 i ten kawałek zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
- Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka pokroić w kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, poddusić ok. 10 minut.
- Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp.180 stopni C.
- Białka ubić ze szczyptą soli, do prawie ubitych białek dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywną pianę.
- Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie jabłka i posypać cynamonem.
- Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na jabłkach.
- Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
- Wstawić do piekarnika, piec ok. 45 minut.