<

Szarlotka z pianką

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 260 kcal
Drukuj

Szarlotka z pianką jest ulubioną szarlotką mojej rodzinki (znika błyskawicznie). Lubimy z dużą ilością jabłek, więc daję tyle co w przepisie, jeśli lubicie mniej możecie dać kilogram. Do jabłek można dodać więcej lub mniej cukru według uznania, w zależności od tego, jak słodkie są owoce. Jeśli lubicie dużo cynamonu to oczywiście możecie dać więcej, ja dałam całą torebkę.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
  2. Następnie dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, zagnieść ciasto.
  3. Z gotowego ciasta odciąć ok. 1/4 i ten kawałek zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
  4. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Jabłka pokroić w kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, poddusić ok. 10 minut.
  6. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp.180 stopni C.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli, do prawie ubitych białek dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywną pianę.
  8. Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie jabłka i posypać cynamonem.
  9. Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na jabłkach.
  10. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
  11. Wstawić do piekarnika, piec ok. 45 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap