<

Barszcz Czerwony

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 54 kcal
Drukuj

Każda gospodyni ma pewnie własny sprawdzony przepis na tę wyborną zupę. Kilka lat temu szukałam prostego przepisu na barszczyk i znalazłam w książsce Siostry Anastazji. Poradzi sobie z tym przepisem nawet bardzo początkująca gospodyni. Barszczyk świetnie się sprawdzi również w ciągu roku, także do popijania dań mięsnych: pierogi z mięsem, kapustą, krokiety.

Składniki

Wykonanie

  1. Buraczki, marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, ziele, liść, sól, cukier.
  3. Zalać wszystko gotującym rosołem lub gotującą wodą (wtedy z kostką rosołową).
  4. Dodać kwasku (można dodać trochę wody z ogórków kiszonych, ale wtedy zmniejszamy ilość kwasku).
  5. Zostawić na noc, na drugi dzień lekko zagotować, scedzić (można buraczki zalać jeszcze raz wodą i zagotować).
  6. Barsz doprawić, ma być pikantny.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap