- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 16 min
- Kalorie: 390 kcal
Drukuj
Pierniki z bakaliami piekę już od kilku lat i zawsze wszystkim smakują. Przepis pochodzi z ulotki promocyjnej Tupperware na grudzień 2012. W przepisie jest, że z porcji wychodzi 20 pierników, mi wychodzi ok. 40, może cieniej wałkuję i mam mniejsze foremki. Bakalie możecie wybrać dowolne. Jeśli nie macie żadnego urządzenia do rozdrabniania, to kroicie bakalie na desce. Pierniki po upieczeniu są miękkie, później twardnieją, a po jakimś czasie znowu miękną.
Wykonanie
- Bakalie rozdrobnić w Multi Rozdrabniaczu (Tupperware), lub w innym urządzeniu do rozdrabniania.
- Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce.
- Dodać miód, miękie masło, na koniec jajko.
- Wyrobić ciasto tak, by było zwarte, nielepiące się do rąk.
- Gęstość ciasta regulować poprzez dodanie mleka lub mąki.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 6 mm, wyciąć ciasteczka foremkami do ciastek.
- Piec 16 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C.