- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 340 kcal
Drukuj
Płatki ryżowe kojarzą się Wam pewnie, głównie jako zupa mleczna na śniadanie. Okazuje się, że można z nich zrobić całkiem smaczny torcik. Przepis znalazłam dawno temu w Przyjaciółce. Pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, ale następnym razem dodam trochę więcej mleka, bo dość gęsta ta masa wyszła i ciężko ją było umieścić w tortownicy.
Wykonanie
- Herbatniki umieść w foliowym woreczku, dokładnie pokrusz za pomocą wałka kuchennego.
- Masło pokrój na kawałki, rozpuść w garnku, wsyp herbatniki, dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż folią spożywczą, wyłóż masę z herbatników, ugnieć łyżką, aby powstał lity spód, schłodź.
- Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, wsyp płatki ryżowe i mieszając od czasu do czasu, gotuj je ok. 5 minut na średnim ogniu, przestudź.
- Morele osącz z zalewy, połowę odłóż, resztę zmiksuj ze szklanką syropu, połącz z rozpuszczoną żelatyną.
- 1/3 masy ryżowej wyłóż na kruchy spód, ułóż morele, przykryj resztą masy.
- Zalej galaretką, schłodź.