<

Torcik morelowy

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 340 kcal
Drukuj

Płatki ryżowe kojarzą się Wam pewnie, głównie jako zupa mleczna na śniadanie. Okazuje się, że można z nich zrobić całkiem smaczny torcik. Przepis znalazłam dawno temu w Przyjaciółce. Pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, ale następnym razem dodam trochę więcej mleka, bo dość gęsta ta masa wyszła i ciężko ją było umieścić w tortownicy.

Składniki

Wykonanie

  1. Herbatniki umieść w foliowym woreczku, dokładnie pokrusz za pomocą wałka kuchennego.
  2. Masło pokrój na kawałki, rozpuść w garnku, wsyp herbatniki, dokładnie wymieszaj.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż folią spożywczą, wyłóż masę z herbatników, ugnieć łyżką, aby powstał lity spód, schłodź.
  4. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, wsyp płatki ryżowe i mieszając od czasu do czasu, gotuj je ok. 5 minut na średnim ogniu, przestudź.
  5. Morele osącz z zalewy, połowę odłóż, resztę zmiksuj ze szklanką syropu, połącz z rozpuszczoną żelatyną.
  6. 1/3 masy ryżowej wyłóż na kruchy spód, ułóż morele, przykryj resztą masy.
  7. Zalej galaretką, schłodź.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap