<

Uszka z grzybowym farszem

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 139 kcal
Drukuj

Uszka kojarzą mi się z wigilią i barszczykiem czerwonym. Odkąd nauczyłam się je lepić, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez barszczyku i uszek. Lepienie uszek to dość pracochłonne zajęcie i warto to zrobić wcześniej. Można uszka lekko odgotować i po wystudzeniu zamrozić, lub szczelnie zamknięte przechować w lodówce. Najlepiej smakują z gorącym, pikantnym barszczykiem czerwonym.

Składniki

FARSZ

Wykonanie

  1. Ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
  2. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto.
  4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 4 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczką farszu.
  5. Składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
  6. Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy.
  7. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
  8. Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap