- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 139 kcal
Drukuj
Uszka kojarzą mi się z wigilią i barszczykiem czerwonym. Odkąd nauczyłam się je lepić, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez barszczyku i uszek. Lepienie uszek to dość pracochłonne zajęcie i warto to zrobić wcześniej. Można uszka lekko odgotować i po wystudzeniu zamrozić, lub szczelnie zamknięte przechować w lodówce. Najlepiej smakują z gorącym, pikantnym barszczykiem czerwonym.
Wykonanie
- Ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
- Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 4 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczką farszu.
- Składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
- Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy.
- Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
- Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.