<

Ciasteczka Betlejemskie

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 450 kcal
Drukuj

Przepis na te ciasteczka znalazłam w książce Siostry Anastazji. Bardzo lubię je piec, przepis prosty do zrobienia i do tego są smaczne. W przepisie jest, aby rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, ja wałkuję trochę cieniej, aby smak ciastka nie zagłuszył mi smaku bezy.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki ciasta.
  2. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
  3. Ubić  2 białka ze szklanką cukru na pianę.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
  5. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.
  6. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 15 minut, do zrumienienia ciasteczek i bezy.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap