- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 450 kcal
Drukuj
Przepis na te ciasteczka znalazłam w książce Siostry Anastazji. Bardzo lubię je piec, przepis prosty do zrobienia i do tego są smaczne. W przepisie jest, aby rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, ja wałkuję trochę cieniej, aby smak ciastka nie zagłuszył mi smaku bezy.
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki ciasta.
- Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
- Ubić 2 białka ze szklanką cukru na pianę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
- Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 15 minut, do zrumienienia ciasteczek i bezy.