- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 2 min
- Kalorie: 125 kcal
Drukuj
Duże znaczenie przy wyrabianiu kopytek ma odmiana ziemniaków. Najlepsze na kopytka, są ziemniaki mączyste i sypkie po ugotowaniu, dobrze też jest ugotować je dzień wcześniej. Kopytka możemy podawać z różnego rodzaju sosami, podsmażoną cebulką ze skwareczkami, stopionym masłem, lub podsmażyć na chrupiąco. Będąc dzieckiem uwielbiałam kopytka ze śmietaną i cukrem.
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić.
- Zimne ziemniaki przecisnąć przez specjalną praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa, lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, jajko, sól, kaszę manną.
- Delikatnie wyrobić na jednolitą masę (niezbyt długo).
- Formować wałki grubości kciuka, lekko spłaszczyć i kroić na ukos co 2 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę, osolić, dodać łyżkę oleju (nie będą się sklejały).
- Wrzucać partiami kluski na gotującą wodę i na małym ogniu gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.
- Wyławiać łyżką cedzakową.