<

Kopytka

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 2 min
  • Kalorie: 125 kcal
Drukuj

Duże znaczenie przy wyrabianiu kopytek ma odmiana ziemniaków. Najlepsze na kopytka, są ziemniaki mączyste i sypkie po ugotowaniu, dobrze też jest ugotować je dzień wcześniej. Kopytka możemy podawać z różnego rodzaju sosami, podsmażoną cebulką ze skwareczkami, stopionym masłem, lub podsmażyć na chrupiąco. Będąc dzieckiem uwielbiałam kopytka ze śmietaną i cukrem.

Składniki

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić.
  2. Zimne ziemniaki przecisnąć przez specjalną praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa, lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, jajko, sól, kaszę manną.
  4. Delikatnie wyrobić na jednolitą masę (niezbyt długo).
  5. Formować wałki grubości kciuka, lekko spłaszczyć i kroić na ukos co 2 cm.
  6. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, dodać łyżkę oleju (nie będą się sklejały).
  7. Wrzucać partiami kluski na gotującą wodę i na małym ogniu gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.
  8. Wyławiać łyżką cedzakową.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap