<

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • Porcje: 40
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 180 kcal
Drukuj

Przepis na te rogaliki dostałam od mojej siostry Małgosi, były to rogaliki bez nazwy, więc je nazwałam krucho-drożdżowe. Bardzo fajne ciasto, super się gniecie i świetnie wałkuje. Zachowują świeżość jeszcze po kilku dniach. Na nadzienie użyłam farszu z białego maku (został mi z rogali marcińskich) i marmolady z jabłek. Z tej porcji wyszło mi 40 rogalików - całkiem sporych. Gotowe rogaliki, jeśli chcecie możecie oczywiście polukrować, ja po ostatnich lukrowanych, miałam tak słodko, że tym razem odpuściłam sobie lukrowanie. Kolejny raz zrobiłam rogaliki, tym razem mniejszy format. Rogaliki nadziałam marmoladą różaną.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
  2. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, dodać mleko (można podgrzać).
  3. Wbić całe jajka, zagnieść ciasto.
  4. Z gotowego ciasta odkrawać niewielkie kawałki i wałkować na koło lub prostokąt.
  5. Wycinać zgrabne trójkąciki, nadziewać dowolnym nadzieniem i zwijać.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, piec rogaliki ok. 20 minut.
  7. Możemy piec na blasze bez smarowania jej tłuszczem, rogalików też nie musimy smarować.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap