- Porcje: 25
- Czas przygotowania: 180
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 240 kcal
Drukuj
Rogale marcińskie robiłam pierwszy raz. Z braku czasu wybrałam najłatwiejszy i najszybszy przepis (tak mi się wtedy wydawało). Rogale są pyszne, niestety dosyć pracochłonne, następnym razem wypiek rogali rozłożę sobie na dwa dni. Jednego dnia przygotuję farsz, a drugiego ciasto i pieczenie. Jak myślicie, czy muszę czekać rok na następny wypiek rogali? bo został mi farsz i mam zamiar wypróbować teraz inne ciasto. W przepisie, zdecydowanie za dużo było farszu do tej ilośći ciasta, chociaż kładłam go dość sporo. Z tej porcjii wyszło mi 25 rogalików, ciasto wałkowałam dość cienko. Rogale robiłam oczywiśćie na rogalomanii, a przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Wykonanie
- Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny.
- Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto.
- Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy 1 L wrzątku, wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień (woda w maku powinna tylko lekko "mrugać").
- Śmietanę wraz z pokrojoną wanilią gotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 minut, odstawiamy.
- Bardzo dokładnie odsączony mak przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i stale mieszając, przesmażamy na niewielkim ogniu (lubi się przypalić).
- Dodajemy ugotowaną śmietankę i mieszając, smażymy razem, aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości.
- Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy na stolnicy, kroimy w zgrabne trójkąty i od razu smarujemy letnią masą makową, ciasno zwijamy, składamy rożki ku sobie i układamy, w sporych odstępach, na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.
- Gdy po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 20-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości rogali) w tem. 160 stopni C.
- Jeszcze ciepłe rogale polać lukrem, posypać orzechami, lub skórką pomarańczową.