- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 160 kcal
Drukuj
Słoneczny deser idealny na pochmurny, listopadowy dzień. Po takim deserze od razu Wam się humor poprawi, jest smaczny, niezbyt słodki i ładnie się prezentuje na stole. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Wykonanie
- Wyjęte z soku brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu, kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
- Serek, cukier i sok z cytryny ubijamy mikserem na jednolity, pulchny krem.
- Odzielnie ubijamy śmietanę, dodajemy zagęstnik, łączymy z serkiem.
- Całość ucieramy przez 30 s, by krem miał jednolitą konsystenję.
- Krem i części brzoskwiń na przemian rozkładamy niezbyt dużymi warstwami w wysokich, szklanych pucharkach.
- Pucharki wstawiamy na 30 minut do lodówki, przed podaniem deser posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi.