- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 270 kcal
Drukuj
Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i tam pisało szarlotka keksowa, ale kilka razy już spotkałam się z nazwą szarlotka biszkoptowa. W przepisie jest, aby ubić całe jajka, ja z obawy przed zakalcem, odzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Wtedy mam pewność, że ciasto wyrośnie tak jak trzeba, będzie miękie i pulchne. Możecie wlać do ciasta kilka kropel aromatu, lub wsypać cynamon (wedle upodobań).
Wykonanie
- Jabłka obrać, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając dodawać po jednym żółtku.
- Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz.
- Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone jabłka, ewentualnie aromat.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, wyłożyć masę.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.