- Porcje: 18
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 250 kcal
Drukuj
Przepisów na ciasto marchewkowe mam kilka, leżą sobie spokojnie, już od wielu lat (już nawet nie pamiętam skąd je mam), ale nigdy tych ciast jeszcze nie piekłam. W tym roku marchewka wyjątkowo mi obrodziła i mam zamiar te wszystkie marchewkowe przepisy wypróbować. Zaczęłam od tego najbardziej prostego. Ciasto pyszne, wilgotne i miękkie nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Smakuje trochę jak piernik, marchewka prawie niewyczuwalna.
Wykonanie
- Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Dodawać stopniowo mąkę i olej, na koniec dodać marchewkę, wymieszać na jednolitą masę.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć masę.
- Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Można ciasto posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.