<

Kisiel z owocami własnej roboty

  • Porcje: 3
  • Czas przygotowania: 10
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 65 kcal
Drukuj

Najlepszy i najzdrowszy kisiel dla dzieci i pozostałych domowników przygotujemy sami. Wystarczy mieć świeże lub mrożone owoce. Ilość dodanego cukru zależy od owoców i gustu domowników. Jeśli chcemy, aby nasz kisiel był mega zdrowy, możemy cukier zastąpić ksylitolem. Ja dałam truskawki, maliny i wiśnie w równych proporcjach.

Składniki

Wykonanie

  1. Włóż do rondelka owoce i na wolnym ogniu i w małej ilości wody zacznij je podgrzewać, aż do momentu gdy puszczą sok.
  2. Dolej ok. 2 szklanki wody i dodaj cukier, gotuj ok. 15 minut (w zależności od tego czy chcesz owoce bardziej rozgotowane, czy mniej).
  3. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i dodaj do gotujących się owoców.
  4. Jeśli po zagotowaniu kisiel będzie mało gęsty rozprowadź dodatkową łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do kisielu, wymieszaj, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
  5. Deser gotowy, można podawać z odrobiną śmietanki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap