- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 130 kcal
Drukuj
Jeśli nie macie czasu na pieczenie szarlotek, a macie ochotę na deser z jabłkiem w roli głównej to polecam jabłka pieczone. Można je piec na wiele sposobów: z bakaliami, miodem, twarożkiem (kto co lubi). Czas pieczenia zależy od wielkości jabłek, mniejsze pieczemy krócej, przy dużych, wydłużamy czas pieczenia.
Wykonanie
- Jabłka umyć, odciąć czapeczki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
- Pozbawione pestek daktyle grubo pokroić, wymieszać z rodzynkami, cukrem i twarożkiem.
- Jabłka wypełnić nadzieniem, przykryć czapeczkami i piec ok. 30 minut w 180 stopni C.
- Podawać jako ciepły deser.
- Jabłka można nadziewać dżemem wiśniowym lub ananasowym i podawać do pieczonego lub smażonego drobiu.